31 października w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie, na podstawie którego nazwa Rogal świętomarciński została wpisana do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwadzieścia dni po jego opublikowaniu.
Jedzony przede wszystkim 11 listopada, nadziewany białym makiem i bakaliami Rogal świętomarciński to już ósmy polski produkt (po bryndzy podhalańskiej, oscypku, miodzie wrzosowym z Borów Dolnośląskich oraz staropolskich miodach pitnych „półtorak”, „dwójniak”, „trójniak” i „czwórniak”), którego nazwa została zarejestrowana i podlega prawnej ochronie na obszarze Unii Europejskiej. Podobnie jak w poprzednich przypadkach producenci zdecydowali, że organem kontrolującym zgodność procesu produkcji ze specyfikacją będzie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.