Szef kuchni to zdaniem większości Polaków (58,4%) zawód będący wyznacznikiem elegancji i dobrego smaku - wynika z raportu „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków".
Wyniki raportu pokazują, jak bardzo zmieniło się nasze podejście do tematyki związanej z kulinariami. Coraz częściej opanowanie umiejętności komponowania różnych smaków czy znajomość wysokiej jakości napojów, staje się naszą pasją i świadczy o wyszukanym guście danej osoby.
W pierwszej trójce zawodów utożsamianych z ekskluzywnym, dobrym smakiem znaleźli się także aktorzy (21,5%) i prezenterzy telewizyjni (19,8%). Kolejne miejsce w rankingu przypadły biznesmenom (18%) oraz lekarzom (14,1%).
Badanie przeprowadził PBS DGA w dniach 06-09.08.2010 na reprezentatywnej, losowej próbie n=1067 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Dane nie sumują się do 100, gdyż ankietowani mogli wskazać więcej niż jedną odpowiedź.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »